Toz Boya Nedir? 


Toz boyalar, kuru ve katı hammaddelerden oluşan (reçine – sertleştirici pigment – katkı maddesi ve dolgu)  termoset bir boya çeşididir. Toz boyalar, ilk olarak 50’li yıllarında yer altında kullanılan gaz ve petrol boru hatlarında kullanılmaya başlanmıştır. 

1980 li yılların ardından Türkiye’ de üretilmeye başlayan toz boyalar, çevresel ve ekonomik avantajlarıyla birlikte dekoratif anlamda da kaplama yöntemlerinde sıkça kullanılmaya başlamıştır. 


Toz Boya Sistemi Nasıl Çalışır? 


Toz boyaların hazırlanışı, pigmentler, tesviye ajanları, akış değiştiricileri ve diğer katkı maddeleri ile birleşen polimer reçine sistemlerine dayanmaktadır. Bu maddele eritilmekte, soğutulmakta ve homojen bir toz olacak şekilde öğütülmektedir. ESD olarak adlandırılan bilinen bu işlem, toz kaplamanın metal bir alt tabakaya uygulanmasını sağlamak için kullanılmaktadır. 

Toz Boyalar Hangi Alanlarda Kullanır? 

Toz boyalar hemen hemen hayatımızın her alanında karşımıza yüksek kaliteli bir kaplamalardır. Toz boyalar, endüstriyel alanlarda kullanılmasının yanı sıra günlük hayatta kullanılan eşyalarda kullanılmaktadır.  Toz boyalar, Sıvı boyalara kıyasla daha dayanıklı bir yüzey sağlarken, kullanılan alana daha estetik bir görünüm kazandırmaktadır. Toz boya kaplı ürünler, darbe, nem, kimyasallar, ultraviyole ışık ve diğer aşırı hava koşulları nedeniyle azalan kaplama kalitesini korumaktadır. Bu da çizilme, ufalanma, aşınma, aşınma, solma ve diğer aşınma sorunları riskini azaltmaktadır. 

Toz boyalar metal mobilyalar, pencere çerçeveleri, beyaz eşya, bisiklet, radyatörler, borular, otomotiv parçaları, bilgisayar, ahşap ve cam yüzeylere uygulanabilmektedir. 


Toz Boyaların Avantajları 


Toz Boyaların birçok avantajı bulunmaktadır. Öncelikle toz boyama siteminin bakımı kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Renk değişikliği sırasında boya kabini ve tabancalar basınçlı hava ile rahatlıkla temizlenebilmektedir. 

Toz boyanın en önemli avantajları Uçucu Organik Bileşen’leri (VOC) veya ağır metalleri toz boyalarımızın içermemesi ve maliyet avantajı sağlamasıdır. 

Toz boyalarda solvent maddesi bulunmamaktadır. Bu sayede hem çevre hem de işçi sağlığı korunmaktadır. Toz Boya işlemini gerçekleştiren kişinin toz maskesi takması yeterli olmaktadır. 

 

Elektrostatik Toz Boyama İşlemi Nedir? 


Elektrostatik toz boyama işlemi solvent içermeyen bir yüzey kaplama ve boyama metodudur. Kaplayıcı malzeme, son kat boya tabakasını oluşturan çok ince toz boya partikülleridir. İçerisinde solvent içermemesi, kaliteli malzemesi, dayanıklılığı, boya geri kazanım sistemi, ekonomikliği ve ekosisteme duyarlı yapısı ile elektrostatik toz boyama, geleneksel boyama işlemleri ile kıyaslandığında daha etkili bir alternatif olmuştur. 

Elektrostatik Toz Boyama İşlemlerinde Boya tanecikler; manyetik kutuplaşma prensiplerine göre parça üzerine çekilmektedir. Ancak kendi aralarında aynı kutupta olduklarından birbirlerini iterek homojen dağılım sağlanmaktadır. Böylelikle akma ve damlama ihtimalini yok denecek düzeye inmektedir. Polimer tozlarının elektrostatik olarak kaplanacak parçaların üzerine ayrıştırıldıktan sonra eritilmesi ile meydana gelen kaplamaya elektrostatik toz boya kaplama işlemi adı verilir. 

Toz boyalar tabancadan geçerken elektrostatik yüklenen toz boya partikülleri kabin içinde boyanacak malzemeye yapışmakta ve kaplama işlemi gerçekleşmiş olmaktadır. Toz boyanın malzeme yüzeyinde etkili bir boyama işlemi gerçekleştirebilmek için malzemenin de çok iyi bir şekilde topraklanması gerekmektedir.